DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18479110,86%
Hatay
22°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Antalyada 90 Yıllık “Taş Mektep” Restore Edi̇lerek Kütüphaneye Dönüştürüldü

Antalyada 90 Yıllık “Taş Mektep” Restore Edi̇lerek Kütüphaneye Dönüştürüldü

ABONE OL
4 Aralık 2023 10:38
Antalyada 90 Yıllık “Taş Mektep” Restore Edi̇lerek Kütüphaneye Dönüştürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’nın Aksu ilçesindeki 90 yıllık Taş Mektep, Antalya Valiliğinin desteği ile restore edilerek kütüphaneye dönüştürüldü.

Aksu ilçesinde bulunan 90 yıllık ’Taş Mektep’e, yıkılmak üzereyken Antalya Valiliği ve Aksu Belediyesi sahip çıktı. 2020 yılı haziran ayında başlanan, 2 ihale halinde 2 milyon 316 bin liraya restore edilen ve bugün kütüphane olarak hem öğrencilerin hem de vatandaşın hizmetine sunulan Taş Mektep, tek katlı, tamamen taş örme tekniğiyle inşa edildi. Bina taş kütüphane olarak hizmete sunuldu. Bugünlerde sınava hazırlanmak için kütüphaneye giden öğrenciler ders çalışıyor.

“90 yıllık Taş Mektep”

Antalya Valiliği Koruma ve Restorasyon Uzmanı Kültür Varlıkları Birim Yetkilisi Cemil Karabayram, Taş Mektep’teki ilk proje ve uygulama çalışmalarının 2020 yılında başladığını söyledi. Bu çalışmaların belli dönemlerde devam ettiğini söyleyen Karabayram, “Bu çalışmalar Valiliğimiz ve Aksu Belediyesi ile birlikte yürütüldü. Bu bina 90 yıllık bir Taş Mektep. Bu Taş Mektep yıllarca terk edilmiş yıkık ve harabe bir şekildeydi. Antalya Valiliğinin sağlamış olduğu ödenek desteği ile Aksu Belediyesi ile beraber ortaklaşa iş birliği olarak ele alındı ve burada ciddi bir çalışma üretildi. Tabi ki burada yapılan çalışmalara baktığınız zaman yapının bedensel duvarlarından çatı katmanına kadar tüm veriler tek tek ele alındı ve yapının ilk gününe yönelik bir çalışmanın hedeflendiği ve planlaması içerisinde yürütüldü” dedi.

Sıva katmanının altından taş tahta çıktı

Taş Mektep’te bulunan en önemli eserlerden birinin yapının içerisinde bulunan taş tahta olduğunu anlatan Karabayram, “Restorasyon çalışmalarının ardından kazı sırasında bir sıva katmanın altından taş tahta çıktı. Sıva katmanı altından çıktıktan sonra Valiliğimizce koruma altına alındı. Koruma altına alındıktan sonrada tüm temizliği ve konservatif pasif koruma işlemleri yapılarak geleceğe aktarılması planlandı” diye konuştu.

Kütüphaneye dönüştürüldü

Yapının restorasyonunun bitmesi ile birlikte taş mektebin kütüphane olarak hizmet vermeye başladığını söyleyen Karabayram, “Buradaki yapının tümden ele alınması restorasyon aşamaları, konservasyon aşamaları ve bu yapının bütüncül olarak ele alınmasından sonra bir kütüphaneye dönüşmesi hedeflendi. Şu anda çocuklarımız burada bilgilerini tazelediği, geleceğe daha büyük ışık tuttuğu bir kütüphane olmaya devam ediyor. Tabi ki bu yapılar kurtarılacak ve kurtarılmaya devam edecektir. Bu yapılarda emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy beye ve geçmişten bugüne Antalya Valisi olarak görev yapan tüm valilerimizin vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Taş Mektep artık yürekli ve cesur bir şekilde tarihe ilerlemektedir. Tabi ki burada bunun dışında burada çevre ıslahına yönelik birçok şey yapılması gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmalar tüm yönleri ile devam ediyor. Tarihi yapımızın geçmişine baktığımız zaman eğitim yuvası olarak birçok dönem hizmet vermiş. Gerek enstitü olarak gerek ilkokul olarak buradan bir çok gencimiz yetişmiş. Türkiye’nin birçok noktasında şu anda görev yapıyorlar. Okul yine bir eğitim binası olarak devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanımız geçtiğimiz günlerde Antalya’ya ziyaretinde Aksu’ya özel olarak uğradı. Aksu bölgesinde ciddi bir çalışma eylem planı başlıyor. Aksu ilçemizde tüm tarihi yapılar tek tek ele alınacak. Sadece bir yapı ile değil birçok yapı ile Aksu’nun bütün tarihi güzelliklerini hep birlikte geleceğe kazandırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r