DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18475880,95%
Hatay
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ÇELİK’TEN MEKTUP VAR

ÇELİK’TEN MEKTUP VAR

ABONE OL
28 Mart 2022 17:06
ÇELİK’TEN MEKTUP VAR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıymetli Hataylı hemşerilerim;

Kadının ilerlemesi, sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu,  sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur.  Kadınlarımızın Demokratik ve ileri bir toplum için; güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları bizler için büyük önem taşımaktadır. Tüm dünyada tartışılan kadın kimliği, ülkemizde ırksal, kültürel, etnik,  dini,  ve benzeri farklılıkları içerisinde algılanmakta ve bu farklılıkları ile gerek sosyal gerek siyasal hayatımızı zenginleştirmektedir. Bu zenginlik sadece demokrasimizi güçlendirmemekte, aynı zamanda toplumsal ahengimizi de ortaya koymaktadır. Osmanlıdan günümüze bu çeşitlilik ve kimlik zenginliğini yaşayan ülkemizde kadınlar, erkeklerle birlikte sosyo-kültürel, siyasal tarihimizin inşa ve ihyasında büyük roller üstlenmişlerdir.

Unutulmamalıdır ki,  istiklal savaşının Nene Hatun’u, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuş’u, bizim kadınlarımızdır. Bu gibi değerli isimleri anlatmaya sayfalar yetmez. Tarihimizden de anlaşılacağı üzere; Kadının müdahil olmadığı, kafasında yer bulmadığı, hiçbir sosyo-kültürel ve siyasal hareket başarıya ulaşamaz. Demokrasinin en somut ve en meşru aracı olan sandığa seçmen olarak kadının iradesinin yansıması kadınlarımıza yetmemektedir.  Hayatımızı şekillendiren tüm alanlarda, gerek karar alma mekanizmaları gerek temsil organlarında daha fazla yer almak ve geleceğin şekillenmesinde aktif birey olmayı istemektedirler.  Kadının mağdur edildiği, ötekileştirildiği konularda fikirsel ve eylemsel çalışmalar yaparak,  kamuoyu farkındalığı oluşturmaya ve toplumsal bilinçlendirmeye katkıda bulunmaya devam edeceğiz.

Geçtiğimiz 20 yılda AK PARTİ olarak aile hayatında, iş dünyasında, eğitimde, sağlıkta ve diğer tüm alanlarda kadınların statüsünü hak ve adalet eksenli bir anlayışla yükseltmek için çok önemli çalışmalar yaptık.  Anayasamızdaki, kanunlarımızdaki ve diğer mevzuatımızdaki Kadınlarımıza Yönelik eksiklikleri tamamladık, varsa yanlışları düzelttik. Konuyla ilgili uluslararası sözleşmelere ilk taraf olan ülkeler arasında yer aldık.

AK PARTİ olarak başarımızın en önemli kriterlerinden biri, kadınlarımızın istihdamdaki yeridir.  Hem kendi işini kuran, hem de iş gücüne katılan kadınlara önemli destekler verilmektedir. Kadınların işgücüne katılım oranı bu doğru politikalarımız neticesinde yüzde 34’e yükselmiştir Hedefimiz 2023’e kadar bu oranı yüzde 41’e çıkartmaktır.  2018 yılı Temmuz ayı itibariyle ülkemizde istihdam edilen kadın sayısı 9 milyon 121 bine çıkmıştır.  Doğum izninden çocuk bakım hizmetlerine kadar her alanda kadınlarımızın aile hayatından da taviz vermeden çalışmaya devam edebilmelerini sağlayacak düzenlemeler yaptık. Bununla birlikte kadınlarımızın yüzde 97’sinin doğum öncesi bakım hizmetlerinden yararlanmakta ve bebeklerini hastane ortamında dünyaya getirmektedir.

Eğitim-öğretimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için kız çocuklarımızın okula gönderilmesini teşvik edecek pek çok tedbiri hayata geçirdik. ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyasını başlatmak suretiyle, okula gönderilmeyen kızlarımızın önünü açtık. Bu sayede ilk, orta ve lise düzeyinde erkek, kız çocuklarımızın okullaşma oranları eşitlendi. Üniversitede ise kızlarımız yüzde 44 ile yüzde 40 olan erkeklerin önüne geçti.

Kadınların karar alma mekanizmalarından bulunmasının kadın bakış açısının politikalara yansıması açısından çok önemlidir. Son 16 yılda parlamentodaki kadın milletvekili oranın yüzde 4.4’den yüzde 17.45’e yükselmiştir.

Akademisyenler içinde kadınların oranı yüzde 44’ü, yargı mensupları içinde yüzde 31’i, üst düzey bürokraside ise yüzde 12’yi bulmuştur.

AK Parti’nin iktidar olduğu 2002 yılından günümüze kadar kadın hakları ve temel özgürlükler, kadın – erkek eşitliğinin sağlanması, kadınların katılımları, uluslararası anlaşmaların hukuk içerisindeki yerinin güçlendirilmesi bağlamında pek çok hukuki reform yapıldığı görülmektedir.

Ayrıca 03.06.2011 tarihinde 06.04.2011 tarihli ve 6223 sayılı Kanun ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştur.

Bakanlık, kadına yönelik politikaların geliştirilmesi, hizmetlerin sunulması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve bunların kamu politikalarına yansıması yönünde çalışmalar yapmaktadır.

Bununla birlikte;

07.05.2004 tarihinde Anayasada “kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddenin 2. fıkrasına “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir”. Eklenmiştir.

Ayrıca; 09.01.2003 tarih ve 4787 sayı ile “Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun” ile Aile Mahkemeleri kurulmuştur.

Aile hukuku ile ilgili dava ve işlere bakmak üzere kurulan ailenin korunmasını temel alan Aile Mahkemeleri, aile hukukunu ilgilendiren davaların kadın ve çocuklar için sağlıklı kararlar alınması açısından önem arz etmektedir.

Kıymetli hemşehrilerim; Bizler kadınlarımıza yönelik her türlü ayrımcılığı reddeden, her türlü istismarı elinin tersiyle iten, kadını ve erkeği beraber gören geleneğin temsilcileriyiz.

Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi “Yeni Türkiye’yi inşallah ülkemizin kadınlarıyla inşa edeceğiz. Geleceğin güvenli, huzurlu, adil, müreffeh dünyasını doğudan batıya, kuzeyden güneye yerkürenin her köşesindeki kadınlarımızla birlikte kuracağız.” diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sabahat ÖZGÜRSOY ÇELİK

AK Parti Hatay Milletvekili

TBMM AK Parti Grup Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r