Haber: Derleme
Fotoğraf: Arif GÜNYAŞAR
Drone Çekimleri: Muhammed Durmuş ARSLAN
Hatay’ın görülmeye değer yerleri arasında ve gezi listelerinin başında gelen Saint Pierre Kilisesi tarihin izlerini üzerinde taşıyor. Hristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilen ve ilk mağara kilise olma özelliği taşıyan Saint Pierre Kilisesi bölge turizmi açısından da oldukça büyük bir öneme sahip.
MS 1. yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkan Hristiyanlık, Kudüs dışında ilk defa Antakya’da yayıldı. Hz. İsa’ya inananlara ilk defa Antakya’da Hristiyan adı verildi.
St. Pierre Kilisesi, kendilerini ilk kez “Hristiyan” olarak adlandıran insanların dinsel yaşamına tanıklık etti. Hristiyanlık dininin, özellikle Aziz Petrus’un ilk Papa olarak kabul edilmesinden dolayı Katolik inancının dünyaya yayılmasında bir merkez konumunu kazanmıştır.
Dini toplantıların yapıldığı bu kilisede “Hristiyan” adının cemaate ilk kez burada verilmiş olması, St. Pierre Kilisesi’nin Hristiyanlığın ilk kiliselerinden biri olmasını sağladı. St. Pierre Hristiyanlığın Katolik, Ortodoks ve Protestanlık mezheplerine ayrılmadan önceki ilk kilisesi olarak biliniyor.
DÜNYA’NIN İLK MAĞARA KİLİSESİ
Antakya–Reyhanlı yolu üzerinde kente 2 km uzaklıkta Habib-i Neccar Dağı yakınındadır. Doğal bir mağara olup, eklemelerle kiliseye dönüştürülmüştür. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St.Pierre; Antakya‘ ya M.S. 29-40 tarihleri arasında gelmiş ve Hristiyanlığı yaymaya çalışmıştır. İlk dini toplantının yapıldığı bu kilisede cemaat ilk kez Hristiyan adını almış. Bu yüzden St. Pierre Kilisesi Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinir.
İÇİNDE TARİHİN İZLERİ VAR
St. Pierre Kilisesi’nin 2015 yılında tamamlanan yenileme çalışması ile eski tarihi dokusuna kavuşması ve inanç turizmi potansiyelinin arttırılması hedeflendi. Adana Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından kabul edilen proje sonrasında aslına uygun olarak restore edilen Saint Pierre Kilisesi’ndeki mağaranın tabanında tahrip olmuş bir şekilde M.S. 4 ve 5. yüzyıllara ait mozaik kalıntısı vardır. Ayrıca bir altar, niş içinde mermer küçük St. Pierre’in heykeli, kutsal sayılan su, duvarlarında freskler, saldırı esnasında cemaatin gizlice kaçmasına yarayan tünel bulunmaktadır. Kilise, Romalılardan kaçanların savunma yapmak amacıyla 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğindeki kayaları oymasıyla oluşuyor. Kilise, Antakya’da bulunan Habib-i Neccar Dağı oyularak inşa edilmiştir. Dağın üzerinde bulunan küçük kayalardan çıkan sular, kilisenin içindeki bir havuzda toplanmaktadır. Hristiyanlar tarafından bu sular, vaftiz suyunun ilk kaynağı olarak kabul görmüştür. Hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından bu su şifa niyetiyle içilmektedir. Havuzun sonunda bir de tünel bulunmaktadır. Bu tünelin, ani bir baskın durumunda orada ibadetlerini yerine getiren Hristiyanların, kaçmaları için kullanıldığı söylenmektedir.
HRİSTİYANLAR İÇİN HAÇ MERKEZİ
Hristiyanlar için önemli bir yere sahip olan ve dünyanın ilk kilisesi olarak da kabul edilen ve 1983 yılında Papa VI.Paul tarafından Hristiyanlar için Haç yeri ilan edilmiştir. Her yıl 29 Haziran da Katolik Kilisesince burada bir ayin düzenlenmektedir. Bu ayine Vatikan’dan temsilcilerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından Hristiyanlar katılıyor.
Kentin turizmi açısından çok önemli bir öneme sahip olan kilisenin yenileme çalışmasıyla üzerinde yer alan kayaların sabitlenmesi ve kilise içerisindeki mozaiklerin de ortaya çıkarılmasıyla birlikte dönemin kültürünün bugüne yansıdığı görülmektedir.
HRİSTİYANLIK BURADAN YAYILDI
St. Pierre Kilisesi’nin tarihte birçok kez restore edildiği de biliniyor. Edinilen bilgiye göre, MS 39-41 yılları arasında Aziz Petrus, kiliseye gelerek Hristiyanlığı yaymıştır. Kilise, 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından restore edilmiş, 1860’lı yıllarda ise İtalyan Kapuçin rahipleri tarafından tekrar restore edilerek günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. 2015 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdaresinin başlattığı çalışmayla yeniden restore edildi. Kilisenin yıpranan yerlerinin yenilenmesi, tehdit oluşturan kaya parçalarının yerinden sökülerek daha güvenli bir hale gelmesi sağlandı.
CEHENNEM KAYIKÇISI CHARONION (KHARON)
St.Pierre Kilisesine 200 m. mesafede kayalara oyulmuş olan ve Yunan mitolojisinde adı geçen Cehennem Kayıkçısı Charonion (Kharon), Antiochus IV Epiphanes (İ.Ö. 175 – 164) zamanından günümüze kalan dev bir büsttür.
Kharon kabartması, başı bir peçe ile kapatılmış,4 metreye 1.5 metre boyutlarında, tahminen bir kadın portresidir. Bu kabartma İmparator Antiochos zamanında Antakya’da birçok insanın ölümüne neden olan veba salgını sırasında yapılmıştır. Birçok kişi hastalıktan öldükten sonra, Leios adında bir kahin, şehre bakan yüksek bir tepede büyük bir “maske” nin yapılmasını istiyor ve böyle bir kabartmanın yapılması kararlaştırılıyor.
Kharon’nun yüzü kuzeye dönüktür ve Tüm Antakya şehrini görmektedir. Kabartma üzerine ölüm ile ilgili sözler yazılmış ancak, bu sözler günümüze ulaşamamıştır. Bir söylentiye göre bu sözlerden birinin de “Benim servetim ayaklarımın altındadır” olduğudur. Bu yazı nedeniyle büstün altı hazine avcıları tarafından defalarca kazılmış, ancak burada servet kelimesi ile anlatılmak istenin büstün baktığı Antakya şehri olduğuna inanılır.
Hristiyan âleminin ortak mirası olan ve Hatay’ın turistik yerlerinin başında gelen Saint Pierre Kilisesinden “barış”, “huzur” ve “kardeşlik” sesleri yükselmeye devam edecek.
Hristiyan ifadesinin ilk defa kullanıldığı kilise olma özelliği de taşıyan yapı tüm ihtişamıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerini de bekliyor.
GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024DÜNYA
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024ÇEVRE
08 Eylül 2024