DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
Hatay
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

GERİ DÖNÜŞEN SANAT: HURDA HEYKEL

GERİ DÖNÜŞEN SANAT: HURDA HEYKEL

ABONE OL
14 Eylül 2022 12:41
GERİ DÖNÜŞEN SANAT: HURDA HEYKEL
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Röportaj: R.Seren DAĞDELEN

Foto: Recep DAĞDELEN

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan mozaik ve heykel ustası Mervan Altınorak, metal ve plastik atıkları kullanarak deniz kızından ata, flamingodan balığa yaptığı 50’yi aşkın sanat eseri yoğun ilgi görüyor.

Hurda otomobil, tır, kamyonet, traktör ve motosikletlerin atıklarından topladığı heykellerinin ünü yurt dışına kadar yayıldı. Amerika başta olmak üzere birçok ülkeden talep var. Bugüne kadar atık ve hurda parçalarıyla at, geyik, kartal, kelebek, flamingo, büst, kurt, el, kelaynak, tavus kuşu, pelikan, fener balığı, kamera, masa, sehpa ve kelebek heykelleri yaptığını belirten Altınorak, metal ve plastik atıklarla yaptığı çalışmasında plastikleri deniz sahilinden, hurdaları da hurdacılardan topladığını, ayrıca birçok vatandaşın da evlerinde kullanmadığı atıkları getirerek değerlendirilmesini istediklerini söyledi.

Ayrıca ülke genelinde yaygınlaştırılan “Sıfır Atık Projesi” ile sık sık gündeme gelen Mervan Altınorak merak edilen soruları yanıtladı.

Kaç yıldır bu işle uğraşıyorsunuz?

Güzel sanatlar dalında yaklaşık 25–26 yılımı verdim. Güzel sanatların hemen hemen her dalında bir imzam vardır.

Hurda sizin için ne ifade ediyor?

Kimi insan için ayağının tersi ile ittiği bir çöp yığını olsa da hurda benim için sanattır. Çok değersiz gibi görünen bu atıklar aslında sanatla şekil alıyor.  Ben eserlerimi yapmak için hurdacılardan parça topluyorum.  Oraya girdiğimde kırk haramilerin hazine dairesine girmiş gibi hissediyorum. İnsanlar denize girdiklerinde güneşle, kumla, sahille meşguldür. Benim için ise denizin atıkları önemlidir. Biz attıkları toplarken şahsım adına sevinirken insanlık adına utanç verici manzaralarla karşılaşıyorum. Benim için denizde tüm ortaya çıkan atıklar hazinedir.

Hurda heykel işine nasıl ilgi duydunuz?

Hurda heykel sanatının serüveni Amerika’ya 30 adet mozaik tablo siparişi almıştım, bu 30 tabloyu Amerika’ya gönderdik masa tablası olarak kullandılar. Masa ayakları ile ilgili ayrıca kendine ait özgün bir tasarım daha istediler. Bu konu üzerinde araştırma yaptım. Yapacağım eser Avrupa’ya hitap etmeliydi. Bu araştırmalarım sonucunda hurda heykel sanatını keşfettim. Bunun Türkiye’de bir eksiklik olduğunu da gördüm. Buradan yola çıkarak masa ayaklarını hurda parçalarıyla tasarlamaya karar verdim. Fark ettim ki hurdalardan heykel çıkabiliyor. Bu işi kendime hedef aldım. Türkiye’de hurda heykel sanatının temsilciliğini yapmaya karar verdim.

Hedeflerinize giden yol yorucu muydu?

Hedeflerime giden yolun çalışmaktan ve sabretmekten geçtiğini biliyordum. Deneme yanılma yöntemi ile gece gündüz çalışmaktan kendimi alıkoymadım.  İddialı bir şekilde hedeflerime ulaşmanın Reyhanlı’nın ve Hatay’ın tanıtımında bir katkım olduğu için büyük mutluluk içerisindeyim.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi hanımefendi Emine Erdoğan himayelerinde gerçekleşen “Sıfır Atık” projesinde yer aldınız. Birçok konferansa davet edildiniz. Neler hissettiniz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yürüttüğü ’Sıfır Atık’ projesini desteklemek ve halkımıza çevresel atıklara, çevre kirliğine karşı duyarlılık amacıyla çalışmaya devam ediyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeki sıfır atık ile ilgili toplantıya katıldım. Böyle önemli toplantılara katılmak Hatay ve Reyhanlı adını ön plana çıkarmak benim için çok gurur verici.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde atık metal, plastik ve elektronik kartları kullanarak 13 bin parça malzemeyle yaptığı zeytin dalı figürü Altınözü ilçe meydanına yerleştirildi. Altınorak, Üç aylık çalışmayla bir araya getirdiğini ifade etti.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r