DOLAR 32,3704 -0.35%
EURO 34,7644 -0.17%
ALTIN 2.408,84-0,56
BITCOIN %
Hatay
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AFFAN KLASİKLERİ

AFFAN KLASİKLERİ

ABONE OL
5 Temmuz 2022 11:30
AFFAN KLASİKLERİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antakya’nın ilginç köşelerinden birisi Affan Mahallesi. Çok önceden Nusayri’lerin yaşadığı bir bölge. Daracık sokakları ile eski bir yerleşim yeri.

Affan, arapça bir kelime. Anlamı da “yiğit”…

Eski dönemlerde güvenlik birimlerinin zayıf olduğu zamanlarda mahalleyi koruyan yiğit ve sevilen kabadayıların bu mahallede yaşamasından dolayı Affan ismi bu mahalleye verilmiştir. Affan isminin kaç yıllık bir lakap olduğu bilinmemektedir.

Affan Mahallesi’nin girişinde meşhur Affan Kahvesii’nin karşı duvarında sizi Mahalle sakinlerinden vefat edenlerin isimleri karşılar. Hemen devamında ise iki ayrı tahta da Kur’an-ı Kerim ayetleri ve anlamları yazılı… Affan Mahallesinde bu gelenek ortalama yirmi yıldır böyle devam ediyor.

 Ayetleri yazan Adnan Fatihoğlu hocamızı yakından tanıdık, sizde tanıyın istedik. 

Adnan FATİHOĞLU, 1953 doğumlu Affan Camii’nin de ortalama yirmi yıldır fahri imamı… Yaş kemale erip emekli olduktan sonra ibadet etmeye adamış kendisini. Aynı zamanda Adnan hoca Alevi bir ailenin evladı…

Adnan hoca şöyle diyor; “Birçok insan Kuran-ı Kerim’i Arapça olarak okuyor ama anlamını idrak edemiyor. Bende Kur-an-ı Kerim’in  anlamını vatandaşlarımız anlasın ve idrak etmesi için mahallemde yıllardır tahtaya her hafta farklı ayet ve anlamlarını yazarım. Bu ayet ve anlamlar bir hafta boyunca tahtada kalır. Burası eski Antakya Sokakları olduğu için gelen turistlerinde dikkatini hemen çekiyor. Çok olumlu geri dönüşler alınca da yıllardır gelenek haline geldi.”

Evet,  Affan Mahallesi’nde sadece bu geleneği bahse konu olarak görmek haksızlık olur. Çünkü, 1913 yıllından bu yana İnci Kıraathanesi diğer adıyla Affan Kahvesi’de Antakya’nın dğerleri arasında yer alıyor.

İşte bu bölgede ilginç bir kahvehane “Affan Kahvesi”. Habib Neccar Camii yakınlarında, ana cadde üzerinde. Kuruluşundan beri Sahilli ailesince işletiliyor. Dört kuşaktan beri… Bina 1913’de iş yeri olarak yapılmış. İki katlı ve taş bir bina. Üstte güzel bir balkonu var. Arkada da 8 köşeli, fıskiyeli havuzlu bir bahçesi. Üzeri asma çardağı ile örtülü. Duvarları sarmaşıklarla kaplı. Serin mi serin, dinlendirici bir avlu.

Ön taraf ise geniş bir kahve. Arkalıklı sandalyeleri, masalarıyla özgün bir mekân. İçeride kalabalık bir müdavim gurubu…

1913’den bu yana devam eden nostaljisi ve sunduğu lezzetlerle, önemli bir mola noktası…

Bir doğu Akdeniz yaz tatlısı olan sütün nişasta ve dondurmayla buluşmasından elde edilen en hafif tatlıdır. Ama birde içine gül suyu katılınca hem kokusu hem tadı daha nefis oluyor. Kahvenin caddeye bakan kısmı kıraathane olarak kullanılıyor. Kurulduğu andan itibaren de müşterilerine Haytalı’yı sunuyor. Arka bahçesi tamda bu iş için. Kahvenin içindeki kalabalık arasından, son derece sessiz ve huzur verici bir mekân olan botanik bahçesine girdiğinizde sizi su şıkırtıları ve birkaç masa karşılar. Asma dallarının gökyüzünü kapattığı, sarmaşıkların duvarları tamamen kapladığı, küçücük havuzunda suların şıkırdadığı bu şirin bahçe, şehrin gürültüsünden ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için bire bir. Sarmaşıkların ulaşmadığı diğer duvarında ise eski Antakya fotoğrafları sergilenmektedir. Neredeyse her Antakyalının tanıdığı Aftan Kahvesi’ni özel kılan şeylerden biri de Haytalısı’dır. İlk zamanlardan kalma kısa saplı kaşıklarla dondurmalı Haytalı, sıcak bir Antakya gününde mükemmel gidiyor. Tatlının yanında gelen el yapımı kaşıklar bu lezzetin neredeyse bir parçası olmuş. Film ve klip çekimlerinde de kullanılan kahve Antakya’nın olmazsa olmazlarından.

Haytalı’yı muhallebi, gül şurubu ve dondurmanın bütünleşmesi olarak tanımlayabiliriz. Mısır veya Suriye’den özel olarak getirilen vanilya ile yapılan muhallebi küçük küpler şeklinde kesilip, dondurma ve gül şurubuyla karıştırılarak bir kâse içinde servis yapılıyor. Kâsenin yanında verilen el yapımı kaşıklar ise sunuma ayrı bir özellik katıyor. Haytalı üretilmeye başlandığından bugüne müşterilerin hizmetinde tarihe tanıklık etmiş, artık üretilmeyen bu metal kaşıkların kaybolmaması için oldukça titiz davranılıyor.

Aftan Kahvesi’nden Haytalı’nın içimize işleyen lezzetiyle ayrılırken bize sunulan ve bize ait olan lezzetlerin değerini bir kez daha hatırlıyor ve Hatay mutfağında yerini almış Haytalı’yı mekânında tatmanızı öneriyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r